Skip to content

Протетична Стоматология Професионални дентални услуги

Протетичната стоматология се занимава със зъбно протезиране, т.е. въстановяване на липсващи зъби и зъбни тъкани, което осигурява оптимална функция, естетика и говор. За целта се прилагат различни видове протетични конструкции, най-вече зъбни корони, мостове и протези.

Зъбни корони

Прилагат се най-често при силно разрушени и девитализирани зъби, като короната „облича“ изпиления във вид на пънче зъб. По този начин той е защитен от всички страни и това е един от начините за укрепването му, когато има значителен дефицит на естествени зъбни тъкани и риск от фрактура на зъба.

Зъбни мостове

Сходно със зъбните корони, зъбите се изпиляват под формата на зъбни пънчета, но с цел да се възстанови липсващ зъб между тях. Мостовете са алтернатива на имплантите при един или два липсващи зъба, но недостатък е, че е необходимо изпиляването на здрави зъбни тъкани и по- малката им дълготрайност в сравнение с имплантите. Предимство е по- ниската им себестойност.

Видове зъбни корони и мостове

В съвременната стоматология има различни корони и мостове според материала, от който са изработени и

Металокерамичнита корона представлява метално кепе, покрито с керамика, което се циментира върху изпиления зъб. Металокерамичните конструкции осигуряват добра естетика и дъвкателна функция, но има някои недостатъци. Те не се препоръчват при пациенти с пародонтит, тъй като след време венецът се отдръпва и металния ръб на короната започва да прозира. Металната сплав отделя йони при взаимодействието си със слюнката и може да участва в патогалванизъм при наличие на други сплави в устата. Също така някои пациенти могат да прояват алергия към нея, но това се определя с алергологичен тест. Предимствата на металокерамичните конструкции са голямата им дълготрайност и ниска цена, което позволява широката им достъпност.

Циркониевите корони се изработват от циркониев диоксид и са хипоалергенни, притежават изключителна здравина и много високи естетически качества. Те са предпочитания вид зъбни корони и мостове от нашия екип, тъй като покриват напълно всичките ни изисквания- функционалност, естетика и биосъвместимост. Не дразнят меките тъкани и не взаимодействат по никакъв начин с организма и слюнката. Изпиляването на зъбното пънче е съвсем щадящо и това осигурява спазването на принципа за минимално инвазивно лечение. Имат по-голяма дълготрайност от металокерамичните конструкции и се налага по-рядко да бъдат подменяни във времето.

Ако държите на най-висока естетика, издръжливост и функционалност без компромиси, циркониевите конструкции са най-доброто решение за Вас!

Зъбни протези

Съществуват много видове протези- снемаеми, комбинирани, протези върху импланти и др. Изборът на протезна конструкция зависи от дефекта на зъбната редица и желанието на пациента. Вариантите за лечение се определят след обстоен преглед и консултация и обикновено се налагат няколко посещения, за да се завърши протезата.

Освен изработване на нови протези, предлагаме и ребазация и поправка на нестабилни или повредени протези.

Запазете час за консултация:

Свържете се с нас

Вашето мнение е важно за нас. Независимо дали става въпрос за обикновен въпрос или ценно предложение, ние сме тук денонощно. Можете да ни се обадите по телефона или директно да изпратите вашето запитване към нас, чрез формата за контакт по-долу.