Skip to content

Ендодонтия Какво представлява лечението?

Ендодонтията е клон на денталната медицина, който е свързан с лечението на заболяванията на зъбната пулпа и периапикалния периодонциум, наречени пулпити и периодонтити. Ендодонтското лечение е често наричано „кореново лечение“, тъй като е свързано с механична и медикаментозна обработка на кореновите канали на зъба, което елиминира възпалението и болката.

Какво води до развитие на пулпит?

Най-често до пулпит се стига след нелекуван зъбен кариес, вторичен кариес под обтурация, фрактура или травма на зъба и др. Пулпитната болка е едно от най-неприятните усещания, които човек може да изпита и много често тя не се повлиява от обезболяващи медикаменти. Единственият подход за лечението му е премахването на възпалената пулпна тъкан и почистването на кореновите канали. Затова ние залагаме на превенцията преди да се наложи кореново лечение, т.е. профилактика и лечение на зъбния кариес.

Кога се налага прилагане на кореново лечение?

  • Когато има възпаление на пулпата и болка

  • Когато кариесът е достигнал до пулпата, дори и да няма остра симптоматика

  • Когато пулпата е некротизирала и има възпаление на костта около корена

  • Когато зъбът е силно наклонен и се налага неговото включване в протетична конструкция

  • Когато зъбът е с проведено кореново лечение, но каналната заплънка не е добра, има симптоматика или периапикални изменения

  • Когато има проведено кореново лечение, но обтурацията е паднала и зъбът е останал така известно време

Кореновото лечение осигурява елиминиране на причинителя на възпаление и последващото възстановяване на зъба осигуряват запазването му за дълго време в устата, както и пълноценната му функция. Ако зъбът не се лекува, най-често се стига до екстракцията му, което води до обеззъбяване и се налага протетично лечение или имплант.

Препоръчваме редовни профилактични прегледи- два пъти годишно, за да не допускаме развитието на пулпити, тъй като те се развиват най-често след нелекуван кариес. Обадете се сега и запишете своя час за преглед!

Запазете час за консултация:

Свържете се с нас

Вашето мнение е важно за нас. Независимо дали става въпрос за обикновен въпрос или ценно предложение, ние сме тук денонощно. Можете да ни се обадите по телефона или директно да изпратите вашето запитване към нас, чрез формата за контакт по-долу.